با خشکبیجار گیلان بیشتر آشنا شوید

خشکبیجار شهری است که در بخش خشکبیجار از توابع شهرستان رشت قرار دارد. این شهر جزء شهر های حاشیه دریای خزر بوده و دارای ساحل می باشد. شهر خشکبیجار دارای نوار ساحلی به طول ۱۵ کیلومتر بوده و در حقیقت بیشترین نوار ساحلی شهرستان رشت را داراست. شاید نام هایی چون امین اباد، حاجی بکنده، امیر بکنده، تالش محله ، باغ محله، چپرپرد زمان و چپرپرد پایین به گوشتان خورده باشد. این مناطق سواحلی هستند که در جوار این شهر گردشگری و توریستی قرار گرفته اند. همانطور که می دانید در سواحل خزر انواع تفریحات آبی از قبیل شنا و قایقرانی ، فوتبال و والیبال ساحلی جت اسکی و همچنین ماهی گیری انجام می شود. 

قدمت تاریخی و جمعیت خشکبیجار:

اسناد و کتب تاریخی نشان می دهند که این منطقه قدمت ۸۰۰ ساله دارد . در حمله مغولان این شهر توسط نیروهای مغول غارت شد و حاکم این منطقه مجبور به تسلیم گشت. در دوره شاه طهماسب صفوی استان گیلان دارای دو قسمت عمده به نام بیه پس و بیه پیش بود که خشکبیجار جزء قلمرو سرزمین بیه پس محسوب می شد. بنا بر کتب تاریخی شهر خشکبیجار در حدود ۱۰۰ سال پیش تعداد ۱۶۰۰ باب خانه و بازار های هفتگی در دوشنبه ها و پنج شنبه ها داشت.  در سال ۱۳۹۰ شمسی سرشماری مرکز آمار ایران جمعیت خشکبیجار را ۲۷.۱۳۳ نفر اعلام کرده است.

همچنین بخوانید: روستای شهرستان خشکبیجار کجاست؟

خشکبیجار در قدیم به چه صورت بوده است؟

شهر خشکبیجار شامل سه دهستان به نام های نوشر، حاجی بکنده و کته سر و همچنین روستاهای فراوانی بوده است. مساحت تقریبی این منطقه حدودا ۱۶۷ کیلومتر بوده که به میزان ۹۵ کیلومتر مربع کاهش یافت. صنایع دستی در خشکبیجار بسیار رواج داشته است که از میان آن ها می توان به ابریشم بافی اشاره کرد اما به دلیل اقتصادی نبوده و صرفه کم آن به مرور رها شدند.

 

موقعیت جغرافیایی خشکبیجار:

شهر خشکبیجار از شمال مجاور ساحل دریای زیبای خزر است، از شمال شرقی همسایه سفید رود و کیاشهر ، از شرق مجاور لشت نشاء ، از جهت جنوب شرقی همجوار آستانه اشرفیه و از جنوب به شهر کوچصفهان متصل می شود. همچنین از جنوب غربی به شهر رشت، از غرب به بندر انزلی و از شمال غربی به منطق آزاد انزلی اتصال دارد. مهمترین رودخانه های خشکبیجار رودخانه گیشه دمرده است. این رود از ورودی شهر خشکبیجار می گذرد و چشم انداز های زیبایی خلق نموده است. در افسانه های قدیمی آمده است که عروس و دامادی در روز عروسیشان از پل روی این رود عبور می کنند اما ناگهان پل شکسته و در آب می افتند و عروس جان خود را از دست می دهد. رود مناظر بسیار زیبایی در اطراف خود دارد که بسیار چشم نواز و زیباست. خشکبیجار رودهای دیگری هم به نام نوره، خشکبیجاری و بازاری دارد. همانطور که میدانید گیلان عموما دارای اقلیم معتدل و مرطوب می باشد و دارای بارش سالیانه فراوان بوده و میانگین رطوبت هوا ۹۸ درصد است. پر باران ترین ماه های سال بهمن ، آذر و کم بارش ترین آن فروردین و دی می باشد. خشکبیجار نیز از این قاعده مستثنی نیست.

خشکبیجار از نگاه گردشگری:

خشکبیجار به دلیل تلاقی رودها به دریای کاسپین به محلی مناسب برای ماهی گیری بدل شده است. علاوه بر اشخاص بومی منطقه که از طریق صید امرار معاش می نمایند گردشگران نیز از ماهیگیری در کرانه های آبی خشکبیجار لذت فراوانی می برند و خاطرات شیرینی می سازند. البته بیشتر از سواحل و ماهیگیری کشت برنج رواج بسیار زیادی دارد، اقلیم مرطوب و جلگه ای خشکبیجار موجب کشت مرغوب و باکیفیت برنج در شالیزارهای این منطقه شده است. برنج به عنوان مهم ترین محصول بومی شمال و از جمله خشکبیجار شناخته می شود که توسط کشاورزان و فروشندگان برنج در بازارهای داخلی و بازارهای نقاط مختلف ایران منتقل می گردد. همانطور که گفتیم کشاورزی و صیادی دو رکن مهم اقتصاد محلی خشکبیجار به حساب می آید . لازم به ذکر است در سال های اخیر به دلیل قرار گرفتن منطقه آزاد انزلی در محدوده نزدیک به خشکبیجار فرصت های جدید شغلی نیز برای اهالی این شهر فراهم شده است. 

 

دیدنی های خشکبیجار

خشکبیجار علاوه بر ساحل زیبای کاسپین دارای دیدنی های فراوانی است. از این دیدنی ها می توان به دوشنبه بازار و پنجشنبه بازار محلی در مرکز خشکبیجار اشاره کرد. همچنین سل مرداب جکتاج که دارای نیزار های جالب بوده و محل رفت و امد پرندگان می باشد. حمام تاریخی ملک با قدمت نزدیک به یک قرن نیز از دیدنی های خشکبیجار است. برای علاقمندان به اتومبیل نیز پیست کارتینگ گیلان واقع در خشکبیجار می باشد که تنها پیست کارتینگ استاندارد در شمال کشور است و مساحت آن ۶۰۰۰ متر مربع در شمال غربی خشکبیجار در کنار خط ساحلی واقع است. به علاوه سواحل آزاد مجموعه تفریحی مروارید خزر نیز پذیرای گردشگران و مسافران است.

 یکی از زیباترین شهرهای استان گیلان و یکی از شهر‌های نزدیک مرکز استان گیلان (رشت) است. جاذبه‌های گردشگری خشکبیجار شامل سواحل حاجی‌بکنده، امیربکنده، تالش‌محله و چپر پُرد است که آن را به شهر با طولانی‌ترین ساحل تبدیل کرده است. از دیگر جاذبه‌های گردشگری می‌توان به پل «گیشه بمرد» که یک پل با قصه‌ای تاریخی است که حاکی از آن دارد که عروسی در این پل، سقوط کرد و جان خود را از دست داد. همچنین مرداب جکتاج که مردابی با نیزارهای فراوان است که زیستگاه پرندگان و گونه‌های آبزی است. پیست کارتینگ گیلان هم از مکان‌هایی است که می‌توان ساعت خوشی را در هوای ملایم ساحلی تجربه کرد.

 

وجه تسمیه خشکبیجار از ۲ کلمه «خشک» و «بیجار» تشکیل شده که بخش دوم در زبان گیلکی، شالیزار معنی می‌دهد و به همین دلیل معنای نام این شهر «شالیزار خشک» است.

 

دلیل این نامگذاری هم این است که به دلیل فاصله طولانی این شهر با سپیدرود، در گذشته آب شالیزارها به سختی تامین می‌شد و پس از ساختن سد منجیل این مشکل رفع شد ولی از همان قدیم این اسم بر روی این شهر ماند.

 

مانند بسیاری از شهرهای ساحلی شمال کشور، آب و هوای خشکبیجار در اواخر بهار و تابستان، گرم و شرجی است و از اواسط پاییز رو به سردی می‌رود و به همین دلیل بهترین زمان سفر به این شهر، اوایل بهار و اواخر تابستان است. فرهنگ، زبان، غذاهای محلی و صنایع دستی خشکبیجار مانند رشت و دیگر شهرهای استان گیلان است.

ماهی و برنج، اصلی‌ترین سوغات آنجا محسوب می‌شود و از این شهر به نام شهر خوشه‌های طلایی برنج نام برده می‌شود و بافت سواحل این شهر به‌صورت سنتی‌تر از دیگر سواحل است.

آب وهوا

خشکبیجار با آب و هوای ویژه گیلان در اقلیم مرطوب و معتدل واقع بوده و دارای باران فراوان ۹۷۴/۳ میلی‌متر در سال و رطوبت میانگین ۸۹ درصد و تعادل گرمایی متوسط ۱۶/۶ درجه است. حداکثر حرارت مطلق ۲۸/۵ و حداقل حرارت مطلق ۷/۵ درجه در فصول مختلف سال است. متوسط گرمترین ماه‌های سال تیر ۳۷/۵ و مرداد ۳۸ درجه و متوسط سردترین ماه‌های سال بهمن ۱۴ و اسفند ۱۵ درجه می‌باشد. پر باران‌ترین ماه‌های سال بهمن با ۲۷۴/۵ و آذر با ۲۲۱ میلی‌متر و کم باران‌ترین ماه‌ها فروردین با ۵۰ و دی با ۴۶/۵ میلی‌متر و تعداد روزهای بارانی سال ۱۳۶ روز می‌باشد.

مهم‌ترین رودخانه خشکبیجار رودخانه گیشه دمرده‌است. این رود که از ورودی شهر می‌گذرد جلوه‌ای خاص به این شهر بخشیده. افسانه‌ای قدیمی بیان می‌کند که یک عروس و داماد خشکبیجاری در حین عبور از روی یک پل چوبی رودخانه، به علت شکستن پل در رود افتاده و عروس خانم جانش را از دست می‌دهد. این واقعه در روز عروسیشان اتفاق افتاده‌است. مناظر زیبای اطراف رود چشم هر بیننده‌ای را می‌رباید رودهای دیگر خشکبیجار عبارتند از:

  • نوره
  • خشکبیجاری
  • بازاری
  • سیاهرجا(واقع درروستای چوکده)

تلاقی رودهای منطقه خشکبیجار به دریای کاسپین این رودها را به مکان مناسبی جهت ماهیگیری مبدل ساخته و علاوه بر بومیانی که از این طریق امرار معاش می‌کنند، گردشگران نیز با استفاده از این پتانسیل طبیعی، خاطرات شیرینی را صید می‌کنند. اما بیش از سواحل دریا و صید ماهی، شالیزارهای برنج و کیفیت مرغوب انواع برنج اصیل ایرانی که در کشتزارهای خشکبیجار به عمل می‌آید مهم‌ترین محصول بومی این منطقه است که توسط کشاورزان و فروشندگان برنج در بازار خشکبیجار، به تمام نقاط کشور صادر می‌شود. در نتیجه کشاورزی و صیادی دو رکن مهم اقتصاد بومی در منطقه خشکبیجار است و در سال‌های اخیر با ایجاد منطقه آزاد بندرانزلی در مجاورت این شهر فرصت‌های شغلی و اقتصادی جدیدی هم برای بومیان مرزنشین خشکبیجار فراهم آمده‌است

گروه انبوه سازان و املاک پردیس

بهترین املاکی که اخیرا توسط پردیس معرفی شده

ارسال دیدگاه

املاک را مقایسه کنید

مقایسه (0)