کیش گیلان (چاف و چمخاله )
شهر چاف وچمخاله یک شهر ساحلی در استان گیلان و در حوضه شهرستان لنگر.د است که در اخرین سرشماری انجام شده در سال ۱۳۹۵ حدود ۸۸۴۰ نفر و حدود ۳۱۳۷ خانوار داشته است.
که با حضور مهاجران از اقصی نقاط کشور به دلیل اب و هوای بسیار مناسب ،مراتع کشاورزی بسیار مرغوب ، منابع ابی غنی وظرفیت و پذیرش جمعیت قطعا در امار جدید یک افزایش جمعیت بسیار چشم گیر را شاهد خواهیم بود.
این شهراز دومنطقه مرکزی چاف وچمخاله تشکیل شده که در خود بخش های کوچکتروروستاهای زیادی را جای داده است.
بخش ها و روستاهایی از جمله تپه ،حسین اباد،تازه اباد،رادارکومه ،گالشکلام ،سلطان مرادی که همگی در کمتر از ۵ دقیقه با مرکز شهر چاف وچمخاله قرار گرفته اند.
موقعیت جغرافیایی
موقعیت جغرافیایی این شهر ساحلی و زیبا با طبیعت منحصر به فرد و بکر در بخش مرکزی شهرستان لنگرود قرار گرفته است که به دلیل ساحل زیبا و مناطق تفریحی و توریستی و خاطره انگیز به مهمترین قطب گردشگری این شهرستان تبدیل گشته است.
چاف وچمخاله به دلیل قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی بسیار ایده ال دومین قطب گردشگری گیلان پس از بندرانزلی به دلیل دارا بودن برند انحصاری منطقه ویژه گردشگری و اقتصادی شناخته شده و نیز به دلیل تاسیس بندرگاه تجاری سه منظوره (تجاری،تفریحی،گردشگری) در منطقه چمخاله بسیار مورد توجه سرمایه گذاران داخلی و خارجی قرار گرفته است.
معنی واژه های چاف وچمخاله
واژه چاف (CHAFF) یک کلمه باریشه روسی است که بر می گردد به زمانی که نظامیان روس از سمت بندرانزلی وارد این منطقه شده بودند.
کلمه چاف در زبان روسی به معنی نیزار و نی است.زیرا منطقه چاف از دو طرف شمالی و جنوبی به دریا و مرداب احاطه شده و همواره محل رویش گیاهانی چون نی و بامبو بوده است که سالها قبل از ان به عنوان پوشاندن سقف خانه ها و امروزه بیشتر در صنایع دستی استفاده می شود.
واژه چمخاله در زبان کوردی که زبان اصلی مردم این منطقه است به معنی رودخانه و شاه راه است.
چمخاله از دو کلمه (چم) و (خاله) تشکیل شده و ریشه ان در دو زبان مختلف است.
(چم) در زبان لکی کوردی به معنای رودخانه و (خاله) در زبان گیلکی به معنی انشعاب است و واژه چمخاله یعنی منشعب شده از رودخانه های مختلف.
کسب و کار و رونق اقتصادی منطقه
چاف وچمخاله به دلیل دارا بودن محیطی فعال و پویا همواره محل بسیار مناسبی برای ایجاد شغل و کسب وکار است که افراد غیر بومی نیز برای کسب و کار به این شهر مهاجرت کرده اند.
دو شغل اساسی و اصلی زنان و مردان در این منطقه شغل کشاورزی و صیادی است که هنوز قشر بزرگی از جمعیت این شهر مشغول به این دوشغل برای امرار معاش خود هستند.
یکی از مهمترین محصولات کشاورزی چاف وچمخاله میوه بسیار خوشمزه و اب دار هندوانه است که در روزهای گرم تابستان اصلی ترین اقلام پذیرایی مردم این شهر است.
از مهمترین ویژگی بندر توریستی چاف وچمخاله می توان به ساحل ۱۷کیلومتری ان اشاره کرد که بخش اعظم اراضی این شهر در کنار ساحل قرار دارد که بعداز انزلی دومین قطب توریستی و نیز ساحل فعال در استان گیلان به شمار می رود.
این شهردر بخش کشاورزی استان و کشور بسیار فعال بوده و محصولات خودرا به عنوان کالای تجاری به کشورهای دور و همسایه صادر می کند.
ازجمله کالاهای صادراتی این شهر می توان به برنج و فراورده های ان و هندوانه نیز اشاره کرد.
چاف وچمخاله به دلیل خاک حاصلخیز و جلگه ای برای سایر اقلام کشاورزی مانند انواع حبوبات،انواع درختان میوه از جمله میوه های استوایی وگرمسیری و درختان مرکبات مناسب است که شاید تعجب کنید در این شهر حتی درخت اووکادو،فوجی و موز نیز پرورش داده می شود.
همچنین به دلیل ماسه ای بودن بخش بزرگی از اراضی شهر در کنار ساحل یک معدن اصلی ماسه سفید را در خود جای داده است که بیشتر در ساخت و ساز و بخش ریخته گری استفاده می شود.
اصلی ترین غذای چافی ها
از مهمترین خوراکی ها و غذا های لذیذ کنار ساحل می توان به ماهی مالاتای مخصوص چاف اشاره کرد که این غذا در اصل توسط ماهیگیران و صیادان پره اختراع شد.این غذا با برنج اصل شمال و با سس انار ترش سرو می شود.
همین طور پلاکباب لذیذ که به کباب متری نیز معروف است.این کباب عمدتا از گوشت گوساله تازه و به صورت قلوه ای روی سیخ قرار میگیرد و بارنج کته سرو میشود.از مخلفات اصلی این غذا اشپل و زیتون پرورده است.
مناطق گردشگری و تفریحی
از دیگر مناطق طبیعت گردی و خدادادی این شهر می توان به تالاب بین المیلی امیرکلایه با گونه های بسیار متنوع پرندگان که زیستگاه بسیار مطلوب انهاست اشاره کرد که هرساله شاهد مهاجرت این مهمانان زیبا و تاثیرگذار در اکوسیستم طبیعی هستیم.
همچنین دریای ارام با ساحل بکر وماسه ای در این شهر که شامل ۴بخش(چمخاله،چاف،تازه اباد،حسین اباد)می شود.
این ساحل یکی از سواحل قدیمی زیبای منطقه می باشد که قبل از انقلاب ۱۳۵۷ دارای پلاژها و ویلاهای بسیار زیبا و جالبی بوده که پس از انقلاب از رونق ان کاسته شد.
شهر چاف وچمخاله دو طرح سالمسازی و پارک ساحلی در ساحل خود دارند که مکان مناسبی برای گذارندن اوقات فراغت تفریح خانواده ها در محیطی دوستانه
می باشد که با زیبایی های منحصر به فرد خود حال و هوای اروپایی را به محیط بخشیده است.
از تفریحات ساحلی بسیار زیبا و هیجان انگیز میتوان به قایق سواری ،اسب سواری،پاراسل ،پاراگلایدر،جت اسکی ، شاتل سواری ، اتوبوس دریایی ، موتورهای چهار چرخ ،پیاده روی ساحلی و همینطور ماهیگیری اشاره کرد.
این شهر حدود ۵هتل و مسافرخانه و مجتمع های اقامتی و ویلاهای اجاره ای قراردارد که برای اسکان مسافران تعبیه شده است.
از مناطق تفریحی این شهر میتوان به پارک جنگلی توسکا ، پارک ساحلی و شهربازی چمخاله ، پارک ساحلی چاف ،پارک لویی ، پارک کاج ها ، تالاب بین المللی و مرداب نیلوفر امیرکلایه ، رودخانه بزرگ چمخاله ، جزیره عرشیا ، جزیره فلامینگو و همین طور هتل و شهرک بسیار دیدنی و جذاب با استخر قوهای ستاره دریا را نام برد.
سرمایه گذاری و توجیه اقتصادی بالا
شهر چاف و چمخاله همواره منطقه ای با توجیح اقتصادی بالا برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی به دلیل پتانسیل اقتصادی و روبه پیشرفتی که دارد از دیرباز مورد توجه بوده است.
این شهر با دارا بودن اراضی بسیار گسترده برای ساخت و توسعه شهری که خاص شهرهای تجاری و بندری که در حوضه منطقه ازاد قرار دارند است.
یک ویژگی بارز ان بندرگاه تازه تاسیس است که برای تجارت بین المللی و داخلی بسیار حایز اهمیت است.
پروژه جدید توسعه بندر چاف و چمخاله پروژه عظیم احداث جاده سلامت و طرح پیاده روی ۱۷کیلومتری در ساحل (ازابتدای ساحل چمخاله تا انتهای ساحل تازه اباد) که از تابستان۱۴۰۱ کلید خورد و در حال انجام است.این طرح خود به تنهایی باعث ایجاد پیشرفت سرمایه گذاری در این منطقه گردیده است.
سرمایه گذاری در این شهر یک سرمایه گذاری پر بازده و بی خطر با بالاترین رشد اقتصادی به دلیل موقعیت بسیار منحصر به فرد جغرافیایی و تجاریست.
نویسنده : منیره پوربرزو لنگرودی
منبع اصلی : سایت ویکی پدیا و صفحه اختصاصی اقای یاسر فرجود
Telegram
Email
WhatsApp
Print
مشاهده همه مقالات